Lietuvos nacionalinė biblioteka. Edukacinių paskaitų ciklas „Apie rašytojų įamžinimą moksleiviams“. Doc. dr. Žydronės Kolevinskienės paskaita „O aš esu tik Kunčinas – negirdimas, nematomas“



Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos parengtas paskaitų ciklas „Apie rašytojų įamžinimą“. Cikle aptariama, kaip formuojami rašytojų įvaizdžiai, pristatoma jų vieta Lietuvos kultūros ir literatūros istorijoje. 

Rašytojų įamžinimas yra siejamas su romantizmo epocha, kurioje rašytojas buvo suvokiamas kaip tautos dvasią įkūnijantis genijus. Ilgainiui rašytojų įamžinimas nebeteko savo ankstesnės svarbos, keitėsi jo formos ir siekiai, tačiau ir šiandien miestų aikštėse rasime tautinių klasikų paminklų, jų atvaizdai žvelgia iš nacionalinių valiutų banknotų, o jų vardais vadinamos gatvės ir net kalnų viršūnės. 

Edukacinę paskaitą sudaro dvi dalys. Pirmoji dalis skirta bendresnei memorializacijos temai: siūloma virtualiai pasivaikščioti po tas erdves, kuriose likę rašytojo, vertėjo Jurgio Kunčino (194 –2002) ir jo romanų veikėjų įspaudai. Antroji paskaitos dalis kviečia dar kartą sugrįžti prie Jurgio Kunčino romano „Tūla“ (1993) ir pažvelgti, kaip ir kodėl kūrinyje fiksuojama laiko slinktis – iš praeities per dabartį į ateitį. Kokias istorines datas autorius „įslaptina“ romane? Ką kūrinyje minimos datos, metai sako šių dienų skaitytojui? Apie Jurgio Kunčino ir jo personažų takus bei takelius, apie šiek tiek kitokius romano „Tūla“ skaitymo ir analizės aspektus edukacinėje paskaitoje pasakoja Vytauto Didžiojo universiteto dėstytoja, literatūrologė doc. dr. Žydronė Kolevinskienė. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. 
2022-02-09

0 komentarai (-ų):