Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Nuotolinis gamtos pamokų ciklas „Pažinimo voratinklis“. Paukščiai – geriausi klimato kaitos indikatoriai



Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras pradeda naują nuotolinį gamtos pamokų ciklą „Pažinimo voratinklis“. Pamokose keliausite į mokslinę ekspediciją po Pietų Amerikos atogrąžų miškus, išgirsite apie bandymus atrasti nežemišką gyvybę, suprasite, kodėl paukščiai yra geriausi klimato kaitos indikatoriai, ir sužinosite daug kitų įdomių dalykų. 

Jei medžiui būtų per karšta ir jis galėtų pabėgti, jis tai tikrai padarytų, tačiau medžiai, augalai ir daug kitų gyvybės formų negali greitai keisti savo vietos, vengdami nepalankių sąlygų. Tuo tarpu paukščiai vos per kelias valandas geba nuskristi kelis šimtus kilometrų, todėl ką jau kalbėti apie jų veisimosi ar žiemojimo arealus – jie keičiasi priklausomai nuo momentinių sąlygų. Būtent dėl gebėjimo greitai pakeisti savo koordinates ir išplisti į naujus kraštus paukščiai dažnai traktuojami kaip geriausi klimato kaitos indikatoriai. Lietuvoje taip pat turime daug pavyzdžių, kuriais paukščiais jau parodė, kad klimatas sparčiai keičiasi. Kokie jie, aptarsime šioje pamokoje. 

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. 
2022-02-09

0 komentarai (-ų):