Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. Nuotolinis gamtos pamokų ciklas „Pažinimo voratinklis“. Gyvybė už Žemės ribų



Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras pradeda naują nuotolinį gamtos pamokų ciklą „Pažinimo voratinklis“. Pamokose keliausite į mokslinę ekspediciją po Pietų Amerikos atogrąžų miškus, išgirsite apie bandymus atrasti nežemišką gyvybę, suprasite, kodėl paukščiai yra geriausi klimato kaitos indikatoriai, ir sužinosite daug kitų įdomių dalykų. 

Žemė – vienintelė planeta visoje Visatoje, kur žinome esant gyvybės. Bet tai toli gražu nereiškia, kad kitur jos nėra; bandymai atrasti nežemišką gyvybę nesiliauja dešimtmečius ir vis intensyvėja. Nuo zondų, siunčiamų į įvairius Saulės sistemos kampelius, iki galingų teleskopų, stebinčių tolimas žvaigždes ir jų planetas, iki radijo antenų, kuriomis bandoma pagauti protingų būtybių signalus – žmonės yra sugalvoję daugybę metodų, kaip tą nežemišką gyvybę būtų galima aptikti. Kviečiu su jais susipažinti. Pamokoje sužinosite apie Marso, Jupiterio bei Saturno palydovų ir asteroidų tyrimus bei kokių gyvybės pėdsakų ten tikimasi surasti. Taip pat – apie planetų už Saulės sistemos ribų atradimus, kaip jos tiriamos ir kokie požymiai galėtų byloti ten esant gyvybės. Galiausiai – apie bandymus išgirsti protingų būtybių skleidžiamas radijo ar kitokias bangas ir net bandymus su jomis susisiekti. Pamoką veda astrofizikos mokslų daktaras Kastytis Zubovas. Fizinių ir technologijos mokslų centre jis tyrinėja galaktikų evoliuciją ir juodąsias skyles, o laisvalaikiu domisi įvairiausiomis kosmoso tyrimų naujienomis. Nežemiškos gyvybės paieškos – viena iš tokių labai įdomių temų. Kastytis taip pat rašo mokslo populiarinimo straipsnius ir naujienų apžvalgas tinklaraštyje konstanta.lt. 

Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centras. 
2022-02-25

0 komentarai (-ų):