VU TSPMI Lietuvai ir pasauliui. Apie nacionalizmus. Gerus, blogus ir lietuviškus



Kodėl mums turėtų rūpėti nacionalizmas ir tautiškumas? Kad būtų pasiektas bendruomenės susitarimas, reikalingas susitikimas su Kitu ir būtent nacionalizmas yra ideologija, kuri daugiausiai kalba apie šį santykį. Istorijoje nesunkiai galime užčiuopti bent dvi nacionalizmo reiškimosi formas. Iš vienos pusės – nacionalizmas gali būti vertintinas kaip sutaikantis ir buriantis, todėl gintinas. Iš kitos pusės – galima kalbėti apie nacionalizmą kaip įtampos ir kito niekinimo šaltinį, todėl jis turi būti atmestas. Šie pastebėjimai įgalina klausti - kas tikrasis lietuvis, tikroji Lietuva, kaip išmintingai ją mylėti? Apie visa tai – doc. dr. Justino Dementavičiaus paskaitoje „Apie nacionalizmus. Gerus, blogus ir lietuviškus“. 
--- 
Akademiškai VU TSPMI aplinkoje užaugęs docentas dr. Justinas Dementavičius, po-doktorantūros stažuotę atliko Lietuvos istorijos institute ir šiuo metu dėstytojauja VU TSPMI. Atitinkamai savo tyrimuose dėstytojas mėgina derinti politikos, filosofijos ir istorijos mokslus, bei tiria politinių idėjų ir ideologinės vaizduotės raidą Lietuvoje. Visa tai geriausiai atsispindi 2015 m. išleistoje jo monografijoje „Tarp ūkininko ir piliečio: modernėjančios Lietuvos politinės minties istorija“. Taip pat be tyrimo interesų, doc. dr. J. Dementavičius yra VU TSPMI žurnalo „Politologija“ redaktorius bei įvairių pilietiniam ir politiniam ugdymui skirtų projektų dalyvis. 
--- 
Vienas iš VU TSPMI 30-tojo gimtadienio tikslų – prisidėti prie visuomenės edukacijos stiprinimo ir sukurti vertę, kuri liktų ateities kartoms. 30-ojo gimtadienio proga VU TSPMI Lietuvos moksleiviams ir visuomenei dovanoja 10 atviros prieigos pamokų, skirtų pilietinio ugdymo stiprinimui. 30-ties minučių trukmės paskaitose geriausi šalies politologai pristatys aktualiausias temas, skirtas tarptautinės politikos, socialinių problemų, globalių iššūkių adresavimui ir nagrinėjimui.

VU Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutas.
2022-02-25

0 komentarai (-ų):