Lietuvos nacionalinė biblioteka. Vaido Šeferio paskaita „Neregėtas Donelaitis: nauji donelaitikos atradimai“



2014 m., Lietuvoje ir už jos ribų minint lietuvių literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300-ąsias gimimo metines, didelis dėmesys sutelktas į išsamius K. Donelaičio rašytinio palikimo tyrimus, kurių metu archyvuose atrasti keli šimtai unikalių dokumentų. Didžioji raštų dalis buvo iki šiol visiškai nežinoma. Jų gretose – ir didžiausios vertės radinys: trys nauji K. Donelaičio autografai. 

Doc. habil. dr. Vaidas Šeferis, dalyvavęs dokumentų paieškose ir tyrimuose, kviečia į paskaitą „NEREGĖTAS DONELAITIS: nauji donelaitikos atradimai“, kurioje aptars naujuosius K. Donelaičio paveldo atradimus – papasakos apie Lietuvos mokslininkų atliktų tyrimų mastą, svarbą ir rezultatus. Ši paskaita – ne tik apie K. Donelaitį. Tai sėkmės istorija apie tai, kaip valstybė gali sutelkti pajėgas mūsų raštijos paveldui išsaugoti. 

Minint K. Donelaičio 300 metų sukaktį Lietuvos valstybė finansavo išsamius K. Donelaičio rašytinio palikimo tyrimus. Juose dalyvavo ir Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto darbuotojai, kurie iš naujo tyrė Vokietijos archyvuose saugomas senąsias Karaliaučiaus archyvų bylas. Ieškota paties K. Donelaičio raštų arba dokumentų, susijusių su jo gyvenimu ir veikla. Tikėtasi jų rasti vieną kitą, bet radinių gausa nustebino net didžiausius optimistus. Iš archyvų prieblandos į šviesą iškilo keli šimtai unikalių dokumentų. Tarp jų – ir didžiausios vertės radinys: trys nauji K. Donelaičio autografai. Anot Vaido Šeferio, galima drąsiai teigti, kad tokio mąsto atradimų nebūta nuo XIX a. pradžios, kai K. Donelaičio rankraščius atrado Liudvikas Rėza. 
Po paskaitos doc. habil. dr. V. Šeferis atsakys į tiesioginės transliacijos žiūrovų užduotus klausimus, taip pat apie K. Donelaičio rankraščių paieškas ir tyrimus diskutuos su literatūrologu, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Lituanistikos skyriaus vadovu dr. Dainiumi Vaitiekūnu. Šis renginys – Lietuvių kalbos dienų renginių programos dalis. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. 
2021-02-19

0 komentarai (-ų):