Mokymai „Ugdome jaunąjį skaitytoją: ką reikia žinoti?“



Tai mokymai, skirti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pedagogams, tačiau aktualūs įvairių sričių specialistams, susiduriantiems su mažaisiais ir jų ugdymu, bei tėvams. Seminarą sudaro keturios paskaitos:
• Vilniaus universiteto docentė Vaiva Schoroškienė savo paskaitoje „Skaitytojo ugdymo strategijos“ kelia šiuos klausimus: skaitytojo ugdymo idėjų, metodų daug, bet kurios iš jų ir kada taikytinos? Ar visi skaitytojai vienodi? Galbūt neturėtume kalbėti apie vieną, universalų, visiems tinkantį skaitytojo ugdymo būdą, o teisingiau būtų matyti įrankių visumą, kuriuos galėtume derinti pagal konkretaus vaiko poreikius? Remdamasi konkrečiais pavyzdžiais lektorė aptaria skirtingas skaitytojo ugdymo strategijas ir jų taikymą dirbant su skirtingo amžiaus vaikais.
• Menotyrininkė, Vilniaus dailės akademijos Dailėtyros instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Jolita Liškevičienė paskaitoje „Paveikslėlių knygos: žaidimas ar rimta literatūra?“ kalba apie paveikslėlių knygų specifiką, aptaria jų tipus, meninę kalbą, pristato šio žanro istorinę raidą, žymiausius kūrėjus Lietuvoje ir užsienyje. Lektorė taip pat pasakoja, kaip galima skaityti paveikslėlių knygas, į ką svarbu atkreipti dėmesį jas renkantis, kokią estetinę naudą jos teikia. 
• Aktorė, edukatorė Kristina Savickytė paskaitoje „Kaip konstruoti skaitymo užsiėmimą su ikimokyklinukais?“ dalijasi savo patirtimi ir svarbiausiais principais, kuriais remiasi kurdama ir vesdama užsiėmimus ikimokyklinio amžiaus vaikams. Lektorė atsako į klausimus, kaip ieškoti medžiagos, kūrybiškai ją interpretuoti, kaip apskritai rasti užsiėmimų idėjų ir kodėl svarbiausias principas – ne kas, o kaip? 
• Vilniaus kolegijos Pedagogikos fakulteto dekanė Vaiva Juškienė paskaitoje „Biblioteka ikimokyklinio ugdymo įstaigoje“ dalijasi pamąstymais apie tai, kodėl svarbu ikimokyklinio ugdymo įstaigoje pratinti vaikus skaityti, išryškina bibliotekos svarbą. Lektorė pateikia praktinių patarimų, kaip susikurti bibliotekėlę, jos erdves, kaip organizuoti jos veiklą bei įtraukti visą šeimą. 
Šie mokymai yra viena iš Skaitymo skatinimo programos, kurios įgyvendinimą finansuoja Kultūros ministerija, priemonių. 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. 
2021-01-19

0 komentarai (-ų):