Lietuvos nacionalinė biblioteka. Ciklas „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“. Ar tikrai silpnoji lytis? Laisvės kovotojų moterų portretas



Lietuvos laisvės kovos įamžintojų sąjūdis ir Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Valstybingumo centras kviečia klausytis antrojo paskaitų–pokalbių ciklo „Partizaninis karas XXI a. žmogaus akimis“ pokalbio. 
Antrajame susitikime dvi jaunos moterys istorikė dr. Aistė Petrauskienė ir fotografė Neringa Rekašiūtė žvelgia į dažniausiai dar jaunesnių moterų pasirinkimus sudėtingu pasipriešinimo laikotarpiu. Per visą Lietuvos istoriją moterų vaidmuo niekada nebuvo toks ryškus, reikšmingas ir svarbus, kaip partizaninio karo metais. Su ginklu rankose, su slaptu rašteliu plaukuose, su šiltu maistu pintinėje, su begaliniu atsidavimu tuomet prieš okupantą kovojo partizanės, ryšininkės, rėmėjos. Ne viena jų tuomet kėlė esminius gyvybės, šeimos, Tėvynės meilės klausimus. Pašnekovės svarsto, kokį vaidmenį moterys atliko partizaniniame kare ir kaip į jų įsitraukimą reagavo partizanai vyrai, visuomenė, kas buvo tos kovotojos, iš kur kyla moterų kovingumas ir kovotojos grūdas, kokią partizanių, ryšininkių, rėmėjų siųstą žinią išgirstame mes, XXI amžiaus karta. 
Paskaitų–pokalbių ciklu siekiama įtraukti visuomenę į aktualumo nestokojančią temą kiek kitokiu, šioje temoje neįprastu būdu ir tapti pašnekovais kviesti partizaninio karo netyrinėjančius, tačiau tematiškai susijusius žmones. 
Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. 
2021-01-08.

0 komentarai (-ų):