Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premijos laureatė Gailutė Urbonaitė-Narkevičienė



2022 m. spalio 5 d. Lituanistinio švietimo mokytojo (dėstytojo) premija įteikta Gailutei Urbonaitei-Narkevičienei, Bostono lituanistinės mokyklos vadovei. Ji yra aktyvi ir gerai žinoma ne tik JAV, bet ir pasaulio lietuvių bendruomenės narė, daug nusipelniusi lietuvių kalbos mokymui ir populiarinimui. Bostono lituanistinei mokyklai, antrai pagal senumą pasaulio lituanistinei mokyklai, įkurtai 1949 m., vadovauti pradėjo 2000 m. Mokinių skaičius per tą laiką padvigubėjo, atsirado suaugusiųjų grupės, mokykloje susibūrė „Knygų klubas“, „Mamų klubas“, etnokultūros amatų būrelis.
 
Mokytoja dalyvavo kuriant lietuvių kalbos testavimo sistemą pagal A1-C1 lygius. Kartu su bendradarbiais sudarė naują lietuvių kalbos vadovėlį „Kalbos žingsniai“ 1–6 klasėms, parengė Anglų-lietuvių ir Lietuvių-anglų kalbų žodyną, lietuvių kalbos programą ir mokymo priemones, kitų leidinių, nemažas jos indėlis į Vermonto valstijoje veikiančią „Neringos“ stovyklą. Yra dirbusi JAV Švietimo taryboje, buvo atsakinga už švietimo gairių peržiūrą. 2016–2021 m. kaip lietuvių kalbos specialistė dirbo Paveldėtųjų kalbų asociacijoje Jungtinėse Valstijose. 

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija 
2022-10-13

0 komentarai (-ų):