Lietuvos nacionalinė biblioteka. Knygos „Atsargiai – propaganda“ pristatymas



„Šiandien daug kalbama apie propagandą. Viešojoje erdvėje aiškinama, kaip atpažinti propagandą, kokiais kanalais ji dažniausiai skleidžiama, kaip geriausiai kovoti su propaganda. Atsakyti į šiuos klausimus svarbu. Kita vertus, pirminis klausimas, kuris turėtų būti keliamas, – kodėl egzistuoja propaganda? Kodėl komunikacijoje propagandos technikos ir metodikos yra tokios gajos? Atsakę į šį pamatinį klausimą, geriau suprasime propagandos prigimtį, taps aiškesni jos veikimo principai“, – sako Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas dr. Mantas Martišius savo monografijoje „Atsargiai – propaganda“. 

Knygoje sisteminiu ir tarpdisciplininiu požiūriu nagrinėjama propaganda. Siekiama nustatyti ir aptarti propagandos sklaidos procesą ir pagrindinius jo veikėjus. Analizės objektas – svarbiausi propagandą skleidžiant dalyvaujantys veikėjai, jų vaidmuo ir įtaka medijoms ir visuomenei. Plačiame kontekste pažvelgiama į propagandą ir masinės komunikacijos vaidmenį. Siekiama sistemingai parodyti, kodėl yra propaganda, kas lemia jos įtakingumą, aptarti svarbiausius propagandos apibrėžimus ir formas, pristatyti pagrindinius propagandos proceso veikėjus ir aplinkybes, kuriomis propaganda skleidžiama. Pažvelgti, kaip ir kodėl propaganda užkariauja informacinę erdvę. Galiausiai, visa tai padaryti platesniame masinės komunikacijos priemonių ir socialinių tinklų kontekste. 

Knygą išleido Vilniaus universiteto leidykla. Su leidiniu kviečia susipažinti Nacionalinės bibliotekos Valstybingumo centras. Knygos autorių doc. dr. Mantą Martišių kalbina Nacionalinės bibliotekos Lituanistikos skyriaus vyriausioji tyrėja Silvija Stankevičiūtė. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka 
2022-10-03

0 komentarai (-ų):