Atviras Seimas. Konferencija „Sporto įtaka vaikų gerovei. Šiaurietiška patirtis“



Konferencija yra skirta pristatyti geriausią Šiaurės šalių praktiką, kaip organizuotas vaikų sportas įtakoja vaikų gerovę, sėkmingai apsaugo vaikus nuo ankstyvo rūkymo, alkoholio ir narkotikų vartojimo. Šiaurės šalyse sporto užsiėmimus sporto klubuose lanko apie 90% vaikų, o Lietuvoje mažiau negu 30%. Atskleidžiama, kaip vaikų sportas Šiaurės šalyse efektyviai stiprina šeimas ir bendruomenes, skatina savanorystę, kuria visuomenės socialinį kapitalą. Savanorių tėvų aktyvus dalyvavimas vaikų sporte labai motyvuoja daugiau sportuoti vaikus ir jų tėvus. 

Masinis vaikų sportas bendruomenėse šiuo metu yra ypatingai svarbus ir dėl žalingo pandemijos poveikio vaikų sveikatai, viršsvorio, pažeistų socialinių ryšių ir padidėjusios priklausomybės nuo ekranų. Konferencijoje bus kalbama apie tai: kokią naudą vaikams ir visuomenei sukuria vaikų sportas; kaip užtikrinti, kad visi vaikai būtų, kiek įmanoma, sveikesni, nes tai yra vienas iš tikslų, numatytų Jungtinių Tautų Vaiko teisių konvencijoje; kaip užtikrinti saugią ir draugišką aplinką vaikų sporte; koks turėtų būti bendradarbiavimas tarp valstybės, sporto klubų, NVO ir kitų suinteresuotų grupių. 

Konferencijos metu VšĮ futbolo klubas „Ataka“ ir tėvai savanoriai pristatys pirmąjį Lietuvoje vaikų sporto projektą pagal Šiaurės šalių pavyzdį „Bendruomenės sporto lyderių ugdymas“. Projekto partneriai iš Šiaurės šalių pristatys savo daugiametę veiklą ir jos poveikį vaikams, tėvams, bendruomenėms. Projektą remia Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje. Diskusijos metu Lietuvos politikai ir sporto atstovai diskutuos, kokia kryptimi turėtų vystytis vaikų sportas, kokia Šiaurės šalių patirtis būtų naudinga Lietuvai, kokios priemonės sudarytų sąlygas sportuoti daugiau vaikų, didintų jų gerovę ir kt. Šiaurės šalys yra pripažintos kaip geriausias regionas pasaulyje auginti vaikus ir, remiantis ambicinga Nordic Vision programa, 2030 m. regionas bus tvariausias ir labiausiai socialiai integruotas pasaulyje. Mes turime puikią galimybę pasinaudoti geriausia Šiaurės šalių patirtimi kuriant Lietuvos vaikų gerovę ir ateitį. 

Atviras Seimas. 
2022-05-12

0 komentarai (-ų):