Bernardinai.lt. Rašytojai tarp miesto ir kaimo. Czesławas Miłoszas



2021-aisiais, minint 110-ąsias žymaus lenkų poeto, intelektualo, Nobelio literatūros premijos laureato Czesławo Miłoszo (1911–2004) gimimo metines, vyko įvairių renginių, skirtų prisiminti rašytojo kūrybą. Venclovų namai-muziejus šia proga Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams pristatė ekskursiją „Viena diena Miłoszo Vilniuje“, kuria kvietė leistis į kelionę susipažįstant su sostinės vietomis, formavusiomis Cz. Miłoszo asmenybę ir kuriose jis pats, kaip yra sakęs, išgyveno svarbius gyvenimo etapus, susitiko, susipažino, diskutavo su įvairiomis asmenybėmis. 

Ekskursijos „Viena diena Miłoszo Vilniuje“ idėjos autorė – istorikė Silvija Stankevičiūtė, sako, kad ne visos Cz. Miłoszo gyvento laiko Vilniuje vietos išlikę, tačiau dalis jų, bent jau pastatai, vis dar liudija tarpukario Vilniaus, ypač kai jis buvo Lenkijos valstybės sudėtyje, laikus. Ekskursija kviečia žvilgtelėti, kur ir kaip Cz. Miłoszas ėjo į mokyklą, kur susipažino su stipria gyvenimo meile, kokie jo atsiminimai apie studijas universitete ir kodėl, svajojęs tapti gamtininku, jis vis dėlto pasirinko teisės studijas. „Šia ekskursija ne tik noriu papasakoti apie Miłoszo gyvenimo faktus, etapus, iki detalių tiksliai viską atkartodama, bet ir kviečiu pajausti, kaip atrodė to meto Vilnius, kiek išlikę jo autentikos šiandien, kaip kai kurios vietos pasikeitusios“, – pasakoja istorikė S. Stankevičiūtė. Kartu su ja leidžiamės į kelionę po lenkiškąjį Vilnių, kuriame dalį savo vaikystės, paauglystės ir jaunystės praleido Nobelio literatūros premijos laureatas, vienas iškiliausių XX a. Europos ir Amerikos modernizmo autorių, paskutinis Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės pilietis Czesławas Miłoszas. 

Vaizdo pasakojimą kūrė kultūros publikacijų autorė Jurgita Jačėnaitė ir vaizdo operatoriai Kostas Kajėnas, Martynas Stankevičius. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba. Vaizdo pasakojimo sukūrimą parėmė Vilniaus miesto savivaldybė. 

Bernardinai.lt. 
2022-09-09

0 komentarai (-ų):