Bernardinai.lt. Su margučiais susiję papročiai ir tradicijos



Kiaušinis – visa ko pradžios simbolis. Yra tokia sena lietuvių sakmė apie paukštę, mėnulyje padėjusią kiaušinį. Jai išskridus ieškoti maisto, užėjo lietus, prakiurdė paukštės lizdą, kiaušinis iškrito, bekrisdamas suskilo, ir iš jo susidarė pasaulis: iš trynio – žemė, iš baltymo – vanduo, iš lukšto – dangus ir žvaigždės. 

Kodėl kiaušinis lietuviui toks svarbus? Kodėl jam simbolizuoja gyvybę ir visa ko pradžią? Muziejininkė Edita Preglauskienė, Lietuvos nacionalinio muziejaus Naujajame arsenale veikiančios parodos „Kelkis, kelkis – jau Velykos!“ viena iš kuratorių, aiškina, kad pagarbos kiaušiniui tradicija mūsų tautoje atkeliavusi iš labai senų laikų.

„Kodėl marginami kiaušiniai? Dėl panašumo į margus laukinių paukščių kiaušinius. Po sunkios žiemos, – o senovėje žmonės ją labai sunkiai ištverdavo, – sulaukę pavasario ir parskridusių paukščių eidavo ieškoti lizduose kiaušinių, šie būdavo dar vienas prasimaitinimo šaltinis. Iš pagarbos paukščiams pirmą rastą kiaušinį nusidažydavo raudonai ir jį kaip padėką paaukodavo. 

Niekada neimdavo iš gūžtos visų kiaušinių – palikdavo paukščiams jauniklius išperėti. Su krikščionybe margutis įgavo kitą prasmę. Buvo manoma, kad kiaušiniai marginami dėl to, kad Kristaus kūnas buvo sužalotas, nusėtas mėlynėmis. Arba dėl to, kad nuo Kristaus kapo nuritintas akmuo nusidažė įvairiomis spalvomis“, – margučių atsiradimo istoriją pasakoja E. Preglauskienė. 

Kūrybinė komanda: Kostas Kajėnas, Jurgita Jačėnaitė. 

Bernardinai.lt. 
2023-04-11

0 komentarai (-ų):