Lietuvos nacionalinė biblioteka. Kalbos klubas. Kartvelų kalbos dienai: IV amžiaus raštas



Kalbos klube plius“ tęsiame pokalbius apie pasaulio rašto sistemas. Šį kartą su Vilniaus universiteto kartvelų kalbos dėstytoju Giorgijumi Kobakhidze kalbamės apie kartvelų raštą – unikalią sistemą, šimtmečius išlaikytą nedidelės kalbinės bendruomenės (daugiau kaip 3,2 mln. gyventojų 2014 m. surašymo duomenimis). 
Kartvelų raštas, manoma, susiformavo IV a. iš aramėjų rašto pehleviškosios atmainos ir graikų rašto. Seniausi įrašai randami V a. šventyklose. Skiriamas senasis ir naujasis raštas. Deklaruojame draugystę su Sakartvelu, tačiau ar daug žinome apie šios puikios šalies kalbą, raštą ir istoriją? 

Balandžio 14-oji – Kartvelų kalbos diena. Ji primena, kad 1978 m. kilo protestai prieš Sovietų sąjungos planus rusų kalbą įvesti kaip pagrindinę tuo metu okupuotame Sakartvele ir kartvelų rašmenis pakeisti kirilika. Protestai prieš okupacinę valdžią buvo retenybė, jie būdavo žiauriai slopinami. Tačiau kartvelai nepabūgo ir išėjo į gatves ginti savo kalbos ir rašto. Šiltas pokalbis, per kurį ieškojome ir kultūrinių abiejų šalių sąsajų, padės nors iš dalies užpildyti žinių apie Lietuvos bičiulius spragą. Tiesa, pabaigoje vis tiek grįžome prie lietuvių kalbos ir jos sklaidos pasaulyje. 

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
2023-04-21

0 komentarai (-ų):